Tuesday, April 27, 2021

[842.21] 4 APA YANG PENTING BAGI PERTUDUHAN PECAH AMANAH DI BAWAH SEKSYEN 409


"Criminal breach of trust by public servant or agent
409. Whoever, being in any manner entrusted with property, or with any dominion over property, in his capacity of a public servant or an agent, commits criminal breach of trust in respect of that property, shall be punished with imprisonment for a term which shall not be less than two years and not more than twenty years and with whipping, and shall also be liable to fine"
Antara intipati yang penting dalam kes melibatkan jenayah pecah amanah di bawah seksyen 409 Kanun Keseksaan yang mana boleh dirujuk melalui seksyen 405, ialah:
O Amaun yang terlibat perlu dinyatakan. Namun boleh dinyatakan secara kasar dan juga waktunya boleh dinyatakan secara kasar sebagaimana andaian diantara… sehingga …
O Jika melibatkan beberapa transaksi, ia boleh digabungkan dalam satu pertuduhan yang sama kecuali melibatkan transaksi melebihi 1 tahun. Antara kesannya, hukuman jika sabit akan dibolehkan berjalan serentak.
Rujuk – Seksyen 153 Kanun Acara Jenayah
O Bagi pecah amanah perlu dituduh ke atas individu yang mempunyai hubungan dan amanah kepada subjek. Erti lain perlu dirujuk dan dibuktikan sebagai agen kepada pemilik subjek wang tersebut.
Rujuk kes – Kumar Arumugam vs. PP [2020]
+60139307961
Nota: Cuba scan tengok!


 

0 komen:

Dah baca sila bagi sepatah kata..

◄ Newer Post Older Post ►